advert

Nov 20, 2008

Welcome to our family... NASUHA

Da lame x post something.. semuanye gara2 bz handle my kidZ (tWins + naSuha) plus bz berpantang... Alhamdulillah, iBu selamt deliver naSuha on 28th Oct 2008.. overdue 4 hr.. heehe...
2 hari sblum deliver, iBu smpat ikut tOk aYah & tOk mAk bwk tWins pi jln2 kt KLCC.. hheehhee.... laYannnnn....






skrg, kite layan gmbr2 cik naSuha plk k!... actually, iBu kn masuk ward 27/10 pukul 7 mlm sbb da sakit tp br buka 3 cm, yg best nye, time nk masuk tu, doctor yg check iBu adalah mmber sek.ren iBu dulu dr.Ainun Nadwah... so, mcm2 la citer kuar.... seronok betul..! terus hilang sakit...

alhamdulillah, tepat jam 4.16 petang 28/10, iBu slmt melahirkn naSuha secara normal...



naSuha @ 2nd day

nasuha @ 3rd day - kene kuning skit


nasuha @ 4th day - b4 discharge from hospital


naSuha dah 3 minggu...


Oct 10, 2008

Bismillah...

Last nite, we had makan-makan at tok anjang’s (tok mama’s bro) house… main dishes was Mee Hailam plus nasi putih n lauk-lauk.. mmg best sbb ade kek coklat moist n samosa as side dishes… iBu really enjoyed all the food… ingatkan nk tangkap gmbr sbb mmg meriah sgt dgn kidz yg playing around, dgn food yg best n suasana yg meriah, siap da bwk camera lg, tup tup, bile time nk amik gmbr, rasa camera tu ringan je, then, br teringat yg iBu lupe nk masukkan balik battery yg br je lepas charge smlm, battery tu ttggal kt umah.. haha.. mmg nasib betul…

tWins plak mlm td, bukan main seronok lg main ngan pakcik2 n makcik2 diorg yg kecik2.. jgn x tau yg tWins mmg ramai uncle2 n aunty2 yg kecik2 lg sbb cousins2 iBu yg belah tOk mAma semua kecik2 lg, siap ade antara makcik2 iBu yg tgh pregnant n bakal dpt bb baru this yr n next year, semua muda2 lg.. hehe.. means nnti, anak2 iBu bakal dpt uncle@aunty yg lg mude dr diorg.. hehe…

lebih kurang kul 11 mlm, kitorg pun bertolak balik sbb kesian kt aYah yg keletihan balik keje.. smpai umah dlm kul 11 lebih.. tWins da tido dlm kereta sbb kepenatan main sepanjang mlm.. seronok betul diorg main sbb umah tOk aNjang tu besar n luas, so nk lari2 ni mmg seronok…

lebih kurang pukul 1215, ibu masih belum tido sbb perut x selesa, sejak akhir2 ni iBu mmg susah nk start tido mlm sbb perut x selesa.. Suddenly, iBu felt wanna vomiting, iBu terus bangun, masuk toilet n apa lagi, semua benda yg iBu mkn td kuar balik.. huhu.. mcm air pancut mknan keluar dr mulut ibu.. huhu…x lama lepas tu terasa perut memulas pulak, bile duduk je kt lubang toilet tu, terus keluar semua isi2 perut.. huhu.. br la lega skit nk tido, lbh kurang pukul 1 lebih br iBu blh tido, aYah da x sedar langsung ape yg berlaku sbb keletihan sgt.. tp iBu terus pikir cam rugi je mkn bnyk2 sepanjang hari kalo perut x terima.. actually, iBu ade pi checkup pg tu, n berat iBu still x naik2 lg, maintain since 3 months ago.. iBu risau jugak kalo bb x grow dlm perut iBu.. hopefully, bb sihat dlm perut iBu ni…

Bgn pg, alhamdulillah, perut iBu da ok!, then iBu citer kt aYah what happen last nite.. terkejut aYah sbb dia kata dia x perasan langsung yg iBu keluar masuk toilet.. hehe.. x pe la, tWins pun x terjaga.. masing2 kepenatan.. so, iBu x kisah.. iBu still menghitung hari bilakah bb iBu ni bersedia utk lihat dunia luar.. hehe…

Oct 6, 2008

Raya..Raya...

Bismillah..
Raya tahun ni, kami beraya di Pekan, Pahang... kg. aYah.. so, semua gmbr2 raya semua dgn family tOk aYah & tOk maK.. Kami bertolak dr KL lebih kurang pukul 9pm 29/09/08, smpai di Pekan lebih kurang dlm pukul 2a.m 30/09/08.. smpai je, iBu & aYah terus sahur sbb malas nk bngun pagi utk sahur lg.. buat pertama kalinya sepanajng puasa tahun ni, iBu terasa betul2 tercabar dgn dugaan bulan Ramadhan, ape x nye, berpuasa kt KL ok je, x la rasa panas n letih sgt.. tp bile berpuasa di Pekan, bahang panasnye terasa betul, smpaikan badan iBu terasa bahang sgt.. sib baik la sehari je berpuasa di Pekan.. hehe.. kalo x, tentu iBu da bnyk tinggal puasa.. alhamdulillah, tahun ni, cume 3 hari je iBu tinggal puasa...
aksi2 tWins & Ariana (cousin) mandi pool utk hilangkan panas... lepas2 tu, hari2 sepanjang kt Pekan, mandi dlm pool ni sbb depa da syok sgt main air..
Raya Pertama... lepas posing depan camera, bersalaman & bg2 duit raya... kami semua bertolak ke Endau, Pahang utk ziarah family belah tOk aYah..

just 4 of us... slamat hari raya.. insyaalah raya tahun depan da ber5

gmbr family... aYah's side...

2 big families

kat Endau, tOk aYah & tOk maK posing depan umah lama tOk aYah.. umah tu jadi umah tinggal, x de org duduk...

Raya ke-2... beraya kt umah sedara mara belah tOk maK pulak, kt area Pekan je.. so, x ler travel jauh sgt cam pi Endau...

posing beramai2 kat depan umah tOk lOng (kakak sulung tOk maK)

Dayana.. time ni rehat kat masjid sat..

Dayini pun nk posing gak...

yea... akhirnya aYah dpt jugak tangkap 2 budak nakal ni..

Alhamdulillah.. segalanya berjalan dgn lancar.. kami sampai di KL lebih kurang pukul 1.30am 05/10/08... iBu pun ok je sepanjang raya, w/pun terpaksa travel jauh dlm keadaan yg sarat.. sib baik x terberanak dlm kereta.. hehe... ari ni, 06/10/08, iBu & aYah pun kembali bekerja seperti biasa...

Di kesempatan ini, kami sekeluarga ingin mengucapkan SELAMAT
HARI RAYA, MAAF ZAHIR & BATIN kepada semua rakan2 yg mengenali kami...

Sep 20, 2008

Food Poisoning??

Bismillah...

iBu pi keje cam biasa.. lebih kurang pukul 11pg, perut iBu memulas sgt.. pi la toiler, rupe2 nye iBu cirit birit.. tp, bukan sekali je iBu pi toilet, ade la lebih kurang 4-5 kali sbb iBu muntah2 sekali.. ni la 1st time iBu sakit perut mcm ni sepanjang pregnant... masalahnye, sakit perut yg ibu rasa tu berpanjangan smpai la pukul 1230 t/hari... last2 akak2 kat opis suruh ibu balik je sbb risau takut sakit perut tu merupakan labour pain.. huhu... i hope not... no premie baby again!.. huhu....

iBu terus call aYah, aYah suruh iBu pi klinik... disbbkn tmpat keje aYah jauh n da masuk waktu solat jumat, so, aYah x dpt nk amik iBu.. so, iBu mintak tolong tok Ma utk amik ibu n antar iBu pi klinik...

Elok je time masuk jumpe doc, sakit pun hilang.. last2 bile check, doc kata food posoning.. huhu... tp, doc kata if within 1 hr, sakit still kerap2 dlm 5 mins, kene terus pi hospital... so, doc bg iBu MC n beberapa uba sakit perut...

balik umah tok Ma, iBu terus buka pose n mkn ubat... sib baik daYini tido, so iBu just layan daYana smpai la iBu ter tido.. bangun dr tido, lbh kurang kul 330ptg, iBu terus solat zohor... tetiba sakit perut dtg lg.. sib baik kejap je... tp bisa2 kt perut still terasa... smpai la ke malam, alhamdulillah, no more pain...

aYah yg sepatutnya ade majlis berbuka pose kt HQ pun terpaksa cancel nk pi sbb risaukan iBu.. hehe... thanx aBang.... aYah risau, takut ibu sakit nk bersalin...

yg iBu confiuse sbb nape iBu sorang je yg sakit perut sbb ape yg iBu mkn semlm semuanya sama dgn ape yg org lain mkn.. sahur pun iBu mkn same je menu ngan aYah mkn... x de bezanya... ape erk punca food poisoning tu?? i hope its not an early sign of my labour pain!.. i really hope my baby n I can stand 2-3 more weeks.. hehe...

Sep 19, 2008

Main Bola..

Bismillah...


Hari ni aYah berbuka dgn contractor kt luar... so, ibu n twins buka kt umah tok aBah je... dlm kul 9mlm, aYah pun balik... tWins plak da start meragam sbb ajak balik... mmg dari dulu lg, bile start je kul 830mlm, kalo x balik umah lg, tWins akan start meragam sbb ajak balik umah.. smpai je kt umah, elok je plak main.. huhu.. tu la namenye hOme swEet hoMe.. hehe...


smpai kt umah je, iBu n aYah gilir2 mandi, solat maghrib n isyak... lepas solat isyak, aYah blh plak ajak anak2 dara dia ni main bola.. actually, bola tu bukannya besar mane pun cam bola sepak tu, kecik je bola tu.. nk lepaskan gian nye pasal, aYah blh plak ajak anak2 dara dia main bola sekali... huhu.. jgn jadik kaki bola bile besar nnti dah ler... hehe...


ni la aksi2 tWins n si aYah main bola td....

video

ni plak aksi tWins dgn bola merah pd mlm sblum2 ni...

Sep 18, 2008

Cuti Nuzul Quran

::Bismillah..::
Hari ni seluruh selangor termasuk beberapa buah negeri, cuti sempena Nuzul Quran.. iBu n aYah both keje dlm negeri Selangor, tp hny aYah je yg dpt cuti, iBu kene kerja sbb company iBu mmg keje time Nuzul Quran, mmg dr tahun2 lepas lg company iBu x cuti sempena Nuzul Quran.. huhu.. nasib la…

Masa check up smlm, doctor kt klinik suruh iBu pi buat appointment kt hospital utk booking… tp disbbkan terlalu penat, iBu suruh aYah pi hospital sorang2 ari ni, sbb doctor kata, husband pi sorg pun x pe.. so, disbbkn aYah cuti, aYah jadi volunteer utk pi hospital… smpai kt hospital plak, tgk2 diorg sbnrnye nk scan perut iBu, tp disbbkn iBu x dtg skali, so, diorg set appointment 26hb ni utk iBu dtg buat scan.. huhu.. harap2 x de ape2 sbb during that date, ibu already almost 36 weeks, takut tetiba diorg warded iBu, ayyooo… abisla iBu x leh nk beraya… aduih.. sedeynye….

Actually, hari ni iBu x berapa sihat sbb selsema sejak semalam, smlm iBu amik MC… so, malas plak nk pi klinik utk mintak MC lg… tp iBu request balik cepat skit, sbb da x tahan dok dlm air-cond.. so, call 4ptg, da msg aYah suruh dtg amik iBu.. hehe… so, smpai umah je, iBu terus tido smpai la pukul 530… kul 530, barulah iBu start masak.. aYah request nk mee goring basah.. so, sng la, x yah nk masak bnyk2….

Alhamdulillah, berjaya lg iBu pose penuh utk hari ni, w/pun keadaan kesihatan kurang mengizinkan, tp badan iBu tetap blh tahan.. hehe…

Sep 17, 2008

No more Anemia... ;)

Bismilllah...
iBu MC, aYah cuti.. w/pun esok aYah akan cuti sempena Nuzul Quran, tp aYah still apply leave ari ni sbb nk pi renew road tax n insurance kereta… & one more thing, iBu ade checkup ari ni.. it supposed to be last week, tp iBu bz, so x sempat nk pi last week…

so, pg2 lg iBu & aYah hantar tWins pi umah tok abah… terpaksa minta tolong MakCuEka mandi kan tWins pg td.. hehe.. tq… ingat nk bwk tWins pi sekali, tp bile pikir2 balik, takut tWins buat havoc kat bank plak.. so, lepas da settle semua urusan bank, aYah temankan iBu pi amik MC n check up sekali.. habis semua urusan. Lebih kurang 1230 br la balik umah.. huhu.. letih betul…

oh ya, FYI, iBu masih lg fully fasting, x de lobang2 lg.. hehe.. alhamdulillah… one more thing, based on check up td, iBu had no more ANEMIA.. means iBu’s HB reading increase from 9.7 to 10.7.. yahoo…! Alhamdulillah, mungkin semua ni berkat iBu berposa & juga berkat bulan Ramadhan..

Sep 8, 2008

Tesco x-tra & Big Apple Donuts

Bismillah...

Ibu sbnrnye da lama teringin nk mkn Big Apple donuts ni.. dia lebih kurang dunkin donuts gaks, tp i prefer big apple sbb donut dia lebih lembut & coklat yg utk topping n filling dia leboh yummy... nyum..nyum... best sgt! tp ade setengah org lebih prefer dunkin donuts, but, ibu lg suke big apple donuts ni... first time ibu rasa time ayah bwk ibu jalan2 kt midvalley last months... then, ibu tgk kt kotak dia, branch mane lg yg ade.. sib baik dia ade bukak kt tesco x-tra cheras, so sng skit nk pi kalo teringin lg nk mkn sbb kalo nk pi mid valley semata2 nk mkn big apple donuts cam x berbaloi la plak!...

so, dlm mggu ni ibu teringin plak nk makan big apple donuts ni (x tau le ni mengidam ke x, sbb x pernah teringin nk mkn benda yg bukan2.. hehe).. di sbbkn time kt UO, ibu n ayah x beli brg2 basah cam sayur n sotong/udang/ikan tu semua, so ayah decide nk beli benda2 tu semua kt tesco je.. terus ibu ajak ayah pi tesco x-tra n ckp terus terang nk beli big apple donuts sekali... disebabkan ayah pun kaki donuts, ayah terus setuju...

lepas zohor kami pun gerak la dari rumah.. sib baik jln x jem.. parking pun sng je nk dpt, dekat plak tu ngan pintu masuk... hehe... hikmah bulan ramadhan kot.. hehe...
so, smpai je, terus masukkan twins ke dlm trolly, sng skit nk jln.. pastu apa lagi, terus tuju kt big apple... haha.. bayangkan la, time tu br pukul 230, cam pelik je beli awal2, tp ayah kata nnti kalo lepas shopping kt tesco br nk beli, takut org beratur panjang, so, dgr je la ckp ayah sbb ayah yg nk bayar.. hehe... ibu n ayah decide nk beli 8 jenis... so, balun je la jenis ape pun sbb semuanya sedap2 belaka... sblm meneruskan shopping di tesco, ibu n ayah bg twins makan donut dulu, habis 1 pc di bantainye budak berdua ni.. tp yg kelakarnye abis berlumuran coklat sbb coklat toping big apple ni x mcm dunkin donut, coklat big apple cair... terliur gak la tgk twins mkn donuts dulu...

lepas habis shopping brg2 basah.. kitorg pun terus balik rumah, time tu lebih kurang kul 4, so, ayah ajak singgah bazar ramadhan, nk beli air je, so ayah pun belilah air kalapa 2 bungkus besar... smpai umah dlm kul 430... kul 530, lepas solat isyak semua baru la ibu masak... as ayah's request, ibu masak nasi lemak smbal sotong utk buke pose ari ni... ayah mmg suke nasi lemak ibu, ayah panggil nasi lemak ibu, nasi lemak power.. hehe.. time kasih ayah...
ayah buke td dgn penuh selera, siap bertambah2 lg.. ibu plak mkn donuts dgn penuh perasaan.. hehe...

p/s: pics seperti biasalah x sempat nk snap everything..

UO mamber's Sale

Bismillah...

Semalam ayah bawak ibu n twins pi kt UO galaxy ampang, ade sales utk members card, so pi la carik barang dapur skit2 sbb beras pun tgh murah.. then, pi la tgk baju budak2 sbb ade less kaw2! just imagine, Baby Kiko nye baju2 semua nye 50% discount, apa lg, rembat je la.. tp tu la, nk pilih yg betul2 berkenan yg payah tu, rambang mata sungguh, x tau nk belikan twins long pants or dress or skirt... so after long discussion antara ayah n ibu plus twins pun da x sabar2 nk meronda lg (bayang kan la, anak2 ibu ni x reti nk dok diam langsung, sibuk je merayap tempat lain, susah ibu nk pilih baju n seluar yg match) ibu n ayah decided to chooce baju yg sepasang ngan long pants (pink colour)

lepas tu, ibu pun try la tgk kt area baju yg x branded, saje je nk tgk2 baju2 yg murah utk twins. kebetulan area baju tu sebelah je ngan area stroller n basikal mainan utk budak2.. apa lagi, si kakak (dayini) la org pertama serbu tempat basikal, x lame pastu, adik (dayana) pun terkedek2 la mengikut si kakak.. dgn muke x bersalah, kakak naik basikal tu, sib baik x reti nk mengayuh, kalo x mesti habis dirondanya satu floor tu.. huhu... ayah plak, bile tgk twins leka main basikal, dia pun amik peluang tgk kemeja, tp malangnya x de yg berkenan...

so, time to pay... dgn susah payah nye ibu ngan ayah terpaksa tarik twins dr tempat basikal tu.. huhu.. adik ok je.. tp kakak, fuh kemain lg dia guling2 kt lantai, terpaksa la ayah dukung dia... bile ibu bawak adik pi kaunter bayaran, adik plak tetibe je dgn muke x bersalah, rembat shopping basket yg ade kt bwh, nk suruh dia letak balik, bukan main kemas lg dia pegang, last2 ayah kate, biarkan je.. huhu.. bayangkan la, ibu bawak dayana yg tgh seret shopping basket, sampai ade sorg boy (lbh kurang 4-5 thn) ni saje je kacau dayana dgn tarik balik basket tu, huhu..nk ngorat la tu..
haha... mmg tergelak betul tgk gelagat twins mlm tu... eventhough ayah n ibu quite tired but we really enjoy that nite.. tp yg kesiannye, pak lang la, dia smpai rumah kul 11, tgk2 kami semua x de kt rumah, tggu la dia kt depan rumah smpai kitorg balik dlm kul 1130 mlm, x pe 1/2 jam je!.. hehe....

p/s: no pics sbb ibu x bwk camera pun, bwk wallet n phone je.. nk tgkp gmbr gune phone pun cam leceh je sbb kelam kabut ngan barang, ngan ramai org lg, ngan twins yg lasak lg.. x dan nk tgkp gmbr...

Aug 25, 2008

UIA Convest 2008 & Giant B.Caves

Bismillah..
T.hari td, ayah dpt call, ade breakdown kt loji gombak so, ayah ajak ibu n twins pi sekali sbb skrg ni UIA tgh ade CONVEST (Convo Festival), so, ibu n twins blh jln2 kt gerai2 sementara ayah pi fix breakdown, sbb loji gombak tu dlm kawasan UIA. So, ibu pun ajak acik nuar utk tlg ibu handle twins, kalo ikutkan ibu sorg, mmg x terlarat ler nk kejar twins...
Dayini & acik Nuar

ayah & Dayana - posing jap kat loji Gombak



Sempat gak Dayini posing ngan kuda

Dayana pun x nk lepas peluang sblm hujan..

Tp mlg, x berbau, elok je kitorg smpai tapak gerai, hari pun da mendung, mcm nk hujan lebat.. baru smpat pi tgk 2-3 gerai, hujan pun turun dgn lebatnya. Sempat la twins posing ngan kuda je.. ingatkan nk lepak kt gerai mkn kt tapak convest tu je, tp x de mood langsung nk meneruskan perjalanan, so, kitorg pun terus patah balik kt kereta n decide pi mkn kt Giant b.caves je.. huhu..

makan biskut marie je time hujan.. on d way pi giant..

Aug 21, 2008

small party at Ibu's office

bissmillah
ari ni opis ibu ade buat mkn2 skit sempena celebrate besday staff yg lahir dlm bulan 8 & 9.. nothing to say, just enjoy d pics! oh ya menu for the day: cake choc indulgance from secret recipe, 8 large domino's pizzas, cempedak goreng n air kotak..
p/s: see all d pics, look at me & see my tummy, quite small isn't it?? cube teka, boy or gurl?? hehe..

Aug 18, 2008

HaPpY BirThdaY Ayah!

Hari ni Besday ayah! only 9 days diff dgn besday ibu...
so, hari ni ibu decide nk belanja ayah mkn luar... pagi, ibu masak mee goreng special utk ayah.. anak2 ibu pun mkn mee jugak, tp ibu rebus je mee tu.. hehe...
t.hari, lepas kemas rumah n siapkn keje rumah2, kami pun bertolak ke tesco, tmpat paling senang nk pi.. huhu.. x la jauh mane pun, so, ibu belikan ayah 2 slice kek secret recipies & belanja ayah mkn KFC je sbb ayah yg pilih nk mkn KFC...
twins seperti biasa, berlari satu tesco, smpai tmpat mainan, apa lg, buat muke x malu je panjat monster.. huhu.. makin lasak, terpaksa la kuat kn diri mengejar.. ayah kejar sorg, ibu kejar sorg.. hehe..
for ayah's besday, ibu hadiahkan ayah quran digital yg ayah idam2kn selama ni... actually, ibu tau, ade dua benda yg ayah idam2kan, quran digital & kasut adidas.. so, ibu choose to buy quran digital utk ayah sbb ayah br je beli kasut futsal last 2 months, so mcm membazir je kali keluar 2hundreds semata2 beli kasut lg... kalo nk hadiah kasut, ibu belikan for next besday plak k!.. hehe....

Citer pasal hadiah ni, teringat plak last Tuesday, ibu n ayah pi midvelley, only 2 of us wi/out twins.. so ayah hadiahkan 2 pcs maternity blouse sbg hadiah hari jadi ibu.. actually, ibu x mintak pun, kalo nk bg hadiah pun, ibu nk ayah hadiahkan camera baru.. huhu.. tp ape blh buat, ayah kate mahal, x mmpu.. ayah suruh repair je camera lame tu.. uwaaaa…. Malas betul nk hanta repair.. x pe.. kumpul duit sendiri je la nk beli camera baru nnti.. huhu…

Aug 17, 2008

Dari sudut hati Ibu...

Bismillah

Ari ni ibu dpt email dr kawan sekolah ibu, email tu pendek je:


As'lamualaikum...dengar citer si kembar da nak beradik...tul ke?? he....aku
serkap jarang je nih....pluk cium kat kembar erk...bye..

Ibu tau, dia bukan serkap jrg, tp dia mungkin dpt tau dari kawan2 lama ibu jugak yg still keep in touch.. ibu x kesah pun kalo kisah ibu pregnant lg tersebar smpai ke serata alam sekali pun, yg penting ibu, ayah n anak2 ibu bahagia… cume ibu terkilan dgn pandangan sbhgian drpd kawan2 ibu, yg menganganp ibu n ayah terlalu cepat nk tmbah anak lg sorg, kebanyakan diorg menyalahkan kami berdua kerana tidak mengamalkn kaedah family planning.. mmg tidak dinafikan dgn keadaan semasa yg terdesak dgn taraf hidup yg meningkt, kebanyakan ibubapa muda seperti ibu n ayah semuanya mengamalkan family planning, x nk anak ramai2, x nk anak rapat2 sbb nk concentrate dgn yg 1st & mcm2 lagi commitment yg perlu dilunaskan sblm menambah anak lg..

Ibu & ayah juga pd awalnya mungkin sebahagian drpd golongan tersebut, tetapi setelah kelahiran Dayini & Dayana yg ibu n ayah aggap sebagai rezeki yg x terduga, kami terima dgn hati yg terbuka w/pun kami berdua bukan dr golongan yg berpendapatan tinggi, tp alhamdulillah, ayah berjaya mengawal kewangan keluarga kita dgn jayanya w/pun kite masih menyewa rumah & belum mmpu utk membeli sebuah rumah, tp ibu bersyukur sbb kite cukup makan n pakai n keperluan hidup kite lengkap w/pun hny berkereta kancil n berumah sewa yg kecil.. tidak lama selepas itu, ibu dikejutkan dgn kehadiran janin baru dlm rahim ibu di saat kembar ibu masih belajar bertatih..alhamdulillah… ayah menerima berita ini dgn gembira dan hati terbuka, x sedikit pun rasa tekanan dgn beban yg bertambah di wajah ayah, cume ibu masih belum bersedia.. alhamdulillah, dgn pujukan ayah, ibu akhirnya dpt terima setelah hampir seminggu berduka.. bukan dari segi kewangan yg ibu risaukan cume dr segi kesihatan yg ibu bimbangkan, kerana baru setahun ibu lahirkan twins dgn c-ser, ibu takut sekiranya ade ape2 effect kalo ibu pregnant dlm tempoh 2 tahun… ibu harap sgt2 semuanya selamat…

Akhirnya, jadilah kami sebuah keluarga yg agak besar dlm tempoh perkahwinan yg singkat.. ibu bersyukur kerana dikurniakan seorg suami yg sgt memahami n very supportive.. ibu juga berharap sgt2 agar anak2 ibu faham keadaan ibu dan ayah yg terpaksa membahagi kasih secara adil kepada semua anak2 ibu.. biarlah apa pun org diluar sana ckpkn.. yg penting skrg, ibu perlukan sokongan dari ayah untuk melahirkan bayi ketiga kami & sama2 membsarkan mereka ber3 dgn penuh kasih syg… biar kite kekurangan dr segi harta, agar kita kaya dgn kebahagiaan n kasih syg…

luv,
ibu...

Aug 9, 2008

HapPy BiRthDay IBU...

Happy Birthday to Ibu... hehe..
08/08/08... today is Ibu's besday...
nothing special.. cume ayah bawak ibu pi candle lite dinner je.. akak2 kt opis sposor kek... tok mama bg ibu sepasang kain sutera...
time kasih ma, sbb melahirkan kite kt dunia ni... muaaaahhh... time kasi semua yg still ingat ibu's besday... thanx for all d wishes!
special msg to ayah:

abang, thank 4 being my lifetime pertner, love u a lot... muaaaaaahhh.... semoga kasih syg kite bersama anak2 akan kekal sehingga keakhir hayat.. ibu bersyukur kerana Allah telah mempertemukan jodoh kite berdua.. cayang abg! thanx 4 everything, thanx 4 ur understanding..

p/s: sori.. kali x de gambar la... camera tgh 'sakit'..huhu.. nk kene beli baru la ni..

Apr 6, 2008

Happy 1st Birthday My Twins

Salam...
today is our twins' 1st besday... nothing special party.. ayah & ibu x sempat nk buat planning yg gempaq2 sbb ayah keje ari ni... so, mayB we will buy something to have makan2 wif our family...

pagi tu ayah pegi keje cam biasa... t/hari ibu bawak twins pegi kenduri cukur jambul kat area rumah kami tu... nama baby tu Muhammad Syahmi... mama baby tu kawan ibu masa sekolah rendah dulu, tp dia tua setahun dari ibu, so x la close sgt, tp borak2 tu biasa la...

petang, dlm pukul 5, ayah pun balik keje... ibu & ayah rushing keluar pi beli kek & some food to have small party in tok abah's house... umah tok abah besar skit, so blh muat ramai2... sbb unexpectedly, adik beradik ayah semua turun utk celebrate besday dayini & dayana... wah.. x sangka diorg sanggup turun utk meraikan 1st besday twins...

the small party start lebih kurang kul 830 mlm... time tu dayana da start mengamuk, x tau kenapa, angin dia mlm ni mmg kureng skit... huhu.. tension betul... tp bile time potong kek, tau plak dia diam sbb terkejut tgk bnyk sgt flash kamera... hehe... tgk la muke dayana yg x de mood ni, sib baik si kakak (dayini) in a good mood tonite, so ok la...


elok je lepas potong kek, dayana mengamuk balik... dayana is the one yg potong kek dgn ibu... dayini elok je makan2 dgn ayah... penat betul ibu nk layan kerenah dayana... tp, yg magic nye... bile tetiba dayana maik semua hadiah2 dia, tetiba, dia jadik senyap & terus main2 ngan hadiah2 yg masih belum dibuka tu, siap nyanyi2 lagi...seronok betul dia main2 ngan hadiah dia... agaknya dia mragam nk hadiah kot.. haha....

ape2 pun.. ibu & ayah doakan semoga anak2 ibu & ayah ni panjang umu & murah rezeki, semoga menjadi anak2 yg solehah yg taat pd ayah & ibu serta hormat pd org org yg lebih tua & insyaallah menyayangi bakal adik2 kalian yg akan dtg dgn sepenuh hati... ibu & ayah, tidak ade harta utk dilimpahi pd kalian berdua, hanya dia & ilmu shj yg mampu ibu & ayah berikan sebagai bekalan utk masa hadapan... insyaallah...

Mar 2, 2008

wif tok ayah & tok mak in d'house

salam...


tada... we would like 2 introduce our tok ayah & tok mak.... ni la aksi2 bile tok ayah & tok mak jumpe cucu kembar mereka...


time ni kami tgh tggu ayah balik keje sbb ayah promise nk open table mlm ni...

so, after maghrib kitorg pun bersiap2, semua ade, tok ayah, tok mak, tok abah, tok mama, onyang, makteh, makcu izah, ayah lang, cousin2 ayah semua ayah ajak sekali... saje je ayah biat open table utk makan ramai... plan ayah nk belanja kat restoran satay kajang hj samuri, tup tup penuh giler sbb weekend.. so, kitorg tapau je & open table kt Kompleks Muhibah tm nirwana je.. hehe.. ayah beli 150 cucuk ayam & 30 cucuk sate daging.. huhu.. mmg penuh perut masing2.... errrkkk... alhamdulillah...

time kasih ayah....

Feb 29, 2008

6 weeks with new caliph...

salam...

alhamdulillah... there is nothing happen during ibu's new pregnancy... loya2 skit2 tu ade la... tp ibu pandai cover sbb x nk org2 opis tahu.. hehe.. saje je buat surprise... hari ni, tok ayah & tok mak nk dtg ngan ayah lang, mak teh & mak cu izah... x tau la bile ayah nak umumkan big surprise ni... kitorg blh rasa yg tok ayah x berapa nk happy sbb kesian kn our twins yg masih kecik da kene dpt adik.. huhu... nasib... eksiden....

Feb 23, 2008

double line...

OMG.... it was clearly double line... ibu really can't believe it.... our twins only almost 11 yrs old & they will have another bro/sis.... can we manage 3 babies???

ibu baru perasan yg period ibu terlewat seminggu... dgn perasaan yg penug debar, ibu beli preganancy test smpai 2, sbb nk bg confirm betul... tgk2... +TIVE....

we cannot say anything other than ALHAMDULILLAH....

Jan 25, 2008

ayah lagi...

Salam…

Hari ni ayah balik lmbat lagi.. huhu… ayah suruh ibu stay & mkn dulu kt rumah tok abah… nk balik skrg pun x blh sbb tgh hujan… so, ibu balik rumah kejap, amik baju2 KaMi sbb ibu yakin ayah mesti balik lewat giler… sementara pack baju,ibu sempat basuh & sidai baju skali.. nk tggu weekend, mesti makin bertambah2 baju2 tu… tekaan ibu tepat sekali bile ayah muncul pd pukul 1 pg…

Esok, jumaat, ayah ade test.. ibu & twins wish ayah all d’best… ayah boleh!!!!!

Jan 24, 2008

Cuti thaipussam...Carrefour Ampang

Salam…

Today is holiday…. Yahoo….
So, ayah & ibu just relaxing at home in d’morning.. actually, we really lazy to go out anywhere.. but, suddently, we just want to out, so, we decided to go to new Carrefour Ampang & leave twins to tok abah’s house, hehe…

Carrefour just launching their opening branch on 19th Jan 2008, so, we just wanna go there to survey & compare the price or look at if there is any sales for new opening.. when tok mama knew that we wanna go to Carrefour ampang, she decided to go wif us, so, we go three of us & twins left with tok abah (tok abah x nak ikut)…

When we reached there, it was soooo packed with soo many cars & we thought that it was big sales inside that… so, difficult to find the empty car park, kene berebut2, sape cepat dia dpt… so, ayah just masuk ntah mane2, laluan no entry & one way pun ayaha belasah je, asalkan dpt park kt dlm bangunan… after few minutes, we got the park.. alhamdulillah, x de la lame sgt nk pusing2 carik parking… from parking side ayah said that its better to go to Tesco ampang coz there is very big area for park compare to Carrefour…

After few minutes ronda2 tgk barang, we decided to stick wif Tesco to purchase barang dapur rather than Carrefour coz the price not really ‘on sale’ & our twins’ susu not available there (we think mayB it was out of stock) & also pampers ‘on sales’ still expensive than Tesco or Mydin...


still survey the price..dun know what to buy...



Mase jalan2 tgk barang, ibu ternampak soft toys.. its was really soft, really cute & also really expensive… x mmpu nk beli… hehe.. tp geram sgt, kalo ade rezki, ibu wanna buy it for twins…


imagine.... rm 34.90 each.. 2 for rm 69.80..


x mmpu nk beli... posing je la...


Around 6 o-clock, kitorg pun balik… ayah da bising, perut ayah da lapar… so we just buy few thing but tok mama plak yg borong barang, tp x la bnyk sgt, ade la jugak! Hehe….

twins sibuk suruh ayah dukung lepas kene tinggal.. hehe...

Jan 23, 2008

Maid????

Salam…

This morning, ibu buat breakfast sandwich telur + french fries utk bekal ayah… before that, ayah got call from mak cu iqa (ibu’s sis) ask ayah to bring dayana to tok abah’s house… normally, mak cu iqa will come to our house in d’morning, & bring one of the twins, but this morning she got sport activities at school & need to go to school early.. actually its fine for us, & ayah also dun mind… it just ibu felt that we always menyusahkan org lain (even though they r ibu’s family) & ibu start thinking to hire a maid.. at least, kitorg x menyusahkn sesiapa lg coz ibu’s sis only 14 yrs old & nyang (ibu’s grand ma) already 80+ and of course it hard for them to take care of twins lebih2 lg kalo twins meragam & x sihat.. mak cu iqa, sibuk nk pi sekolah, nyang pulak da x larat nk dukung & pujuk2 twins… actually, ibu betul2 kesian dgn diorg…

Ibu felt that it so lucky become ayah’s bro (pak long), who got ayah’s sis (mak teh syarah) to take care of ariana (twins’ cousin), she strong & matured enough to take care & play with the baby & also stayed with them, so that ibu ariana not hurry to bring up & down the baby to the baby’s sitter everyday, can do breakfast & get ready for work without take bath the baby as well as not hurry take care the baby when cook for the dinner after work coz mak teh still can look after the baby at nite … but ibu, every morning need to hurry to wake up early to prepare the breakfast (but not every day, coz ayah understand ibu’s situation & he dun mind if ibu x sempat nk buat breakfast that morning) & taking bath for both twins (who else?? Other than ibu?? Ayah only take part on holiday & weekend.. thanx ayah), then during lunch, ibu will hurry to go back & feed both twins (otherwise, the didn’t eat until 6 o-clock, but, sometimes nyang will feed them if diorg meragam) & after woking hour, ibu also will hurry to bring back twins to our home, when reached home, ibu will hurry to prepare the dinner, sometimes tiwns will crying coz its time to feed them (they r huggry), but, nobody will take care of them, ibu will ulang-alik dapur-hall, every time diorg merengek… but yesterday, ayah came back early, so, ayah la yg melayan kerenah diorg sementara ibu prepare for the dinner, after finished cook, ibu take part & ayah took the bath, after ayah solat maghrib ibu will hurry to taking bath & solat… it was soo exhausted… I really wanna hire maid!!!!!!!!

Is it the rite solution?? Sure tok abah will hit & punch ibu… arghhh.. tidak… tok abah, is the one who really bangkang if ibu wanna hire maid.. coz he dun want his cucu look after by maid only IF it was one of our relatives… so, ibu wish both twins will walk early, so that ibu senang nk bwk ke rumah tok abah & hope they will be more independent & understand ibu’s situation…

Jan 22, 2008

at rumah pak long...

salam...

ayah smpai rumah dlm pukul 10 pg ari sabtu ari tu (19 jan 2008).. lps ayah inform da on d way nk balik, ibu pun cepat2 berkemas utk balik rumah kami balik.. sampai rumah, ibu berkemas pula utk bermlm kat rumah pak long twins.. lepas mkn tgh hari dlm pukul 330 ptg, kami pun berangkat.. oh ya, mak cu twins pun ikut kami sekali...

mmg meriah rumah paklong... semua adik beradik ayah berkumpul sekali...

smlm pi shopping kt mydin... beli brg skit2 je.. saje temankn tok mak & tok ayah jln2... sblum pi mydin, kitorg smpat lyn iran movie, The Children of Heaven (1999). citer tu mmg best & penuh dgn pengajaran.. because of a pairs of shoe, anything can happen.. kisah dia lebih kurang cam ni..

Eight-year-old Ali and his younger sister Zahra are accustomed to taking care of the many daily responsibilities in their family. When Ali loses his sister's newly repaired pink shoes, its disasterous because she has no other pair. Ali begs Zahra to keep quiet until he can recover them. When the shoes eventually turn up, they are on the feet of another little girl who probably needs them just as much as Zahra. Finally, Ali rests his hopes on a citywide footrace for third and fourth-graders where the third prize is a pair of shoes..



lbh kurang kul 10, kami pun bertolak balik KL... sblum tu antar
mak cu twins dulu balik hostel kt UTM setapak.. smpai rumah dlm kul 1130..
warghhh.. letih giler... sib baik our twins x meragam bile smpai rumah... golek2
atas tilam dlm 15 min, pas tu dua2 tido...zzzzzzz...

Jan 21, 2008

Nor Azuana Hilang???

salam...


just received this email from someone... dun know is it true or not?????




A'kum,
Orang lain sibuk gempar dengan Pencarian adik Sharlini. Yg dekat dengan rumah abg dan kawan abg , yang ni seorang dewasa. Gadis ini telah juga hilang dan dipercayai diculik ketika memandu dlm perjalanan ke Shah Alam. Orang ini adalah Anak Qariah Pengerusi Surau Sedeli Tmn Sri Andalas. Dia kena culik
pada 1hb. Jan. 2008 ketika perjalanan untuk menemui tunangnya ke Shah Alam.
Hilang sehingga hari ini. Sembahyang hajat dan segala usaha telah dilakukan tetapi masih buntu. Dipercayai masih disimpan di Shah Alam. Minta tolonglah kepada kawan2 kot ada terjumpa dgnnya. Dipercayai dia telah diperbodohkan, dan 2X withdrwal duit kat Shah Alam tetapi sekarang dah kena blok kerana savingnya ada lebih 10,000. Beliau akan mendirikan majlis kahwin pada 8hb. March 2008 ini. Kesihan.
Hanya tuhan yg tahu macam mana kesusahan keluarganya yang hanya ada anak seorang perempuan. Dan budak ini adalah budak baik tak biasa keluar sesuka
hati.
Sekian.



Jan 20, 2008

ayah x blk lg...

salam...

mlm td, mlm ke2 ayah stayback sbb paip pecah kat setapak jaya... pg td ibu call ayah, tny what happen smpai 2 hari x balik ni?? ibu plan nk bebel bile ayah akan ckp x sure balik bile, tp sib baik ayah ckp ayah blk pg ni... fuh lega.. ayah kata ayah akan singgah UTM dulu utk amik izzah (adik ayah a.k.a mak cu twins)... so, ayah suruh ibu siapkn twins, lps siap2 semua then kitorang akan bertolak ke kota kemuning, umah abg.long (abg ayah a.k.a pak long twins)... smlm tok mak twins call, diorg da smpai sini... yippie....
pg ni, ibu smpat bg twins mkn bubur tpg beras dgn pisang lenyek.. yummy...

Jan 19, 2008

ayah...& paip pecah...

Smlm, ibu dpt call dr ayah… ayah kata ade paip pecah kat area klang gate or setapak, so ayah kene standby kat sana… uwaa… ibu tension sgt sbb ini tandanya ayah akan balik lewat.. huhu.. so, ayah pesan suruh ibu stay kat rumah rumah tok mama & tok abah, makan & mandi kt situ dulu, means ibu x payah masak…


Dari kul 8, masuk kul 9, toleh jam lg da pukul 10, twins da start nk tido.. kul 11 dua2 da terbonkang tido.. masuk kul 12, ayah still x muncul.. for sure x balik smpai esok pagi.. argh.. tension.. masuk kul 1, ibu terus tido… so, mlm td, ibu & twins menumpang tido kat umah tok abah..


Pg td bangun, tgk ayah still x balik lg.. bile call, ayah kt still kt tmpat paip pecah, dia ckp jgn risau sbb mkn kat sini ade sponsored.. hmm… ye la tu….
Sblum pi keje, ibu uruskan twins dulu, mandikan diorang.. sblum tu balik rumah kejap, ambik baju2 twins sbb smlm dtg sehelai sepinggan, igatkn ayah akan balik paling lewat kul 10…
Lepas siap mandi, twins terus tido… ibu pun pi la keje…

Paip pecah punca banjir

Oleh Nor Azma Laila

KUALA LUMPUR: Kawasan Projek Perumahan Rakyat (PPR) Desa Rejang, Setapak Jaya, di sini dinaiki air kira-kira satu meter akibat paip utama Empangan Klang Gate pecah apabila tembok bagi pembinaan Lebuh Raya Damansara-Ulu Klang (Duke) runtuh, petang semalam. Kejadian jam 5.30 petang itu turut menyebabkan penghuni bergegas mengalihkan kenderaan bagi mengelak daripada ditenggelami.

Sebahagian penduduk di situ cemas dan terkejut apabila kawasan perumahan berkenaan tiba-tiba dinaiki air. Pengerusi Persatuan Penduduk PPR Desa Rejang, Zulkifli Mohd Nor, berkata paip empangan berkenaan bocor akibat dihempap dinding konkrit setinggi dua meter yang dibina bagi projek lebuh raya berkenaan. "Dinding konkrit itu tumbang lalu menghempap paip berdekatan kira-kira 100 meter dari kawasan kediaman itu. Tiga blok iaitu C, D dan J yang paling dekat dengan kawasan projek terjejas teruk dinaiki air," katanya.
Sementara itu, Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Zulhasnan Rafique yang melawat tempat kejadian, berkata pihak Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) sudah mengambil langkah awal dengan menutup empangan berkenaan untuk sementara waktu. "Kita sedang meneliti sebarang kerosakan harta benda penduduk termasuk kenderaan yang diletak di kawasan ini. "Setakat ini tiada sebarang kecederaan mahupun kerosakan harta benda dilaporkan berikutan semua rumah berada di kedudukan tinggi." katanya. Beliau berkata, Puncak Niaga (M) Sdn Bhd, Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL), polis dan Ikatan Relawan Rakyat (Rela) sudah mengawal keadaan dan meneliti sebarang kerosakan atau kecederaan penduduk. Sementara itu, jurucakap Syabas berkata, penutupan paip hanya sementara sehingga kerja penyelenggaraan selesai



Jan 18, 2008

susu naik harga...

salam...


ARRRGGGGHH…. Tension sungguh bile tgk tag price susu Isomil da naik.. before rm45-46, skrg da naik rm50.. tension nye… cepat sgt naik harga susu jenama Abbott ni…. Kitorang da 3 kali tukar susu sbb harga je… at first, we gave them Similac Neo Sure (special for prematured babies).. then, after their weight become like normal babies, we change to Similac Advance with iron… one more thing yg mnyebabkan kitorang tukar susu sbb similac neo sure x de tin besar, so susah nk beli utk stock sebulan, kene beli bnyk2 tin plak… alhamdulillah, twins sesuai minum similac advance tu..
Then, baru 4 bulan gune, suddenly, its hard to having it in stock sbb bile nk beli je, mesti out of stock.. so, susah la.. bile smpai stock, tup tup harga naik dr rm45 to rm50.. mmg giler la…
Past uterus tukar Isomil… still Abbott brand, tp susu ni susu soya.. then, murah skit, rm 47, blh thn lg la.. so, kitorang pun bg la twins susu ni smpai la 2 days ago… u know y?? on weekend, both of us went to tesco to buy our twins’ susu.. tiba2.. BOOMMM… harga Isomil naik ke rm51.. wah ini sudah melampau.. similac advance with iron tu da naik smpai rm55 pulak… perghh… mmg cepat sungguh naik harga..
finally, we test to give twins with other type of Similac (Similac Gain Advance… it was wif yellow on the top)… alhamdulillah, both twins accepted the milk… lg pun, bau susu tu mmg sdp, sebijik bau nestum… hehe.. hopefully… jgn la harga susu naik lagi… otherwise we need to change to local brand….

Jan 11, 2008

Salam Maal Hijrah

Salam...

Semoga di tahun baru ini, kehidupan kita semua diberkati Allah, insyaallah...

~Salam Maal Hijrah drpd kami sekeluarga~

Jan 4, 2008

prosperity is back...

sempena chinese new year, mcD akan keluarkn balik prosperity burger dlm tempoh 1-2 bulan sahaja.. yg menariknye, prosperity burger ni akan keluar every month, but only in short period...

ayah mmg suka sgt ngan properity burger ni.. other type of burger from mcD dia x suka sgt... actually, ibu pun suke ngan properity ni.. ingat lagi last year, time pregnant, mengidam nk prosperity bile nmpk advertisment kt tv.. time tu dok kt kota kemuning, dkt je nak pegi mcD, anytime, so, sng la nk pi beli prosperity.. yummy...


cuma, tahun ni, air green tea yg set combo ngan prosperity tu x sedap langsung.. boleh complaint ngan mcD ni... better diorg buat air oren cam tahun lepas je...

Jan 2, 2008

~welcome 2008...gud bye 2007~

salam...

2007.. is the memorable year for me... is the year when i got BIG surprise wif the born of my twins, where i never expect at all that i'm the one that Allah choose to have TWINS..alhamdulillah...

2007.. also the year i'm being IBU... also very challenging year for me (biasalah, da 1st time jadik ibu, dgn 2 babies lagi.. its very tough for me especially during 1st 3 months as well as when they r born as prematured babies.. its really different to take care of normal baby & prem baby)

alhamdulillah.. every thing goes smoothly & my twins grow up very well... alhamdulillah... alhamdulillah...

~Semoga tahun 2008 menjanjikan segala2nya yg lebih baik.. dan semoga dapat menghadapi segala mcm dugaan & cabaran yg lebih mencabar lagi~
insyaallah....